2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodO româncă organizează trasee culturale de tip „walking“ Străinii descoperă 
România la...

O româncă organizează trasee culturale de tip „walking“ Străinii descoperă 
România la pas

D

ecizia sa a coincis cu momentul în care România se pregătea să intre în Uniunea Europeană. În 2006 a creat, împreună cu alţi entuziaşti, asociaţia nonprofit „EuroTrainer“. 

Sub sloganul „Get in shape for Europe“, şi-a propus să popularizeze istoria Uniunii şi valorile europene prin activităţi educaţionale şi programe interdisciplinare.

 

Marşul popular german

 

„În 2008, am descoperit la Luxemburg «Marşul popular», o mişcare de masă pentru «Pace, Prietenie, Sănătate» (sloganul Federaţiei Internaţionale de Sport Popular – Internationaler Volkssportberband – IVV). Preşedintele Federaţiei de Sport Popular din Luxemburg, vicepreşedinte la acea dată al Federaţiei Interna-ţionale, mi-a sugerat să înscriu şi România în această mişcare. Am acceptat pentru că am sesizat potenţialul acestei activităţi dincolo de sportul de masă, iar din anul 2009 suntem membri ai IVV. Practic, valenţele mişcării IVV le-am descoperit ulterior, pe măsură ce am participat la evenimente de marş popular în străinătate şi am organizat noi înşine astfel de evenimente în România. Am convenit să le numim, generic, «walking», pentru a le distinge de mersul pe jos, pe care îl «practicăm» cu toţii. Aş spune că am ajuns la această activitate din întâmplare, dar acum o dezvolt cu dedicare şi plăcere“, povesteşte Lavinia Toma. 

„Walking-ul – mersul pe jos pe trasee de dificultate mică sau medie, marcate permanent sau conjunctural – reprezintă cea mai extinsă activitate a IVV. Cele mai multe trasee sunt prin oraşe şi împrejurimi, accesibile pentru persoane de orice vârstă şi sunt un pretext pentru un alt fel de a călători şi a cunoaşte lumea. O expresie pe care am auzit-o des la prietenii din alte părţi, care au călătorit în peste 50 de ţări, este «am văzut lumea cu IVV-ul».“

 

Trasee în Bucureşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca

 

Lavinia şi-a propus să promoveze patrimoniul cultural şi natural al României organizând trasee în oraşe mari, unde străinii pot ajunge mai uşor. 

Recent, a finalizat marcarea pe hartă a trei trasee de walking cultural în Bucureşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca. 

„Marcarea acestor trasee este modalitatea prin care vom promova cele trei oraşe din România în circuitul bilateral (România-Norvegia) şi internaţional de walking cultural, în principal în reţeaua IVV“, explică Lavinia Toma.

Proiectul în derulare a creat, de asemenea, ocazia schimbului de experienţă între reprezentanţii asociaţiei EuroTrainer şi partenerii din Norvegia, reprezentanţi ai Federaţiei Norvegiene de Sport Popular, cu privire la crearea de trasee permanente de walking şi promovarea acestora. 

„În luna octombrie 2016, câţiva norvegieni au mers împreună cu noi pe traseele propuse – «Bucureştiul interbelic», «Târgoviştea medievală», «Klausenburg/Cluj-Napoca» – şi ne-au transmis părerea lor cu privire la lungimea, reprezentativitatea, accesibilitatea acestora. Impactul a fost co-vârşitor. Au fost impresio-naţi de bogăţia patrimoniului arhitectural, istoric din oraşele vizitate şi, desigur, şi-au propus să revină cu familia, prietenii, membri ai cluburilor de walking din ţara lor.“

Organizarea acestui tip de evenimente implică nu numai sprijinul unor voluntari, dar şi al autorităţilor locale. Pentru că, spune Lavinia, „este o organizare de tipul pregătirii şi desfăşurării unui maraton, cu miză mai mică, însă, pentru că nu e competitiv şi nu se dau premii. Beneficiile sunt directe asupra fiecărui participant şi indirecte pentru comunitatea locală. Cele din urmă se referă la dezvoltarea turismului şi economiei (participanţii se cazează, mănâncă, vizitează, cumpără, revin, recomandă şi altora oraşul, ţara), la schimb intercultural, la modificarea atitudinii la nivelul populaţiei locale“.

În România, acest tip de activitate, cu beneficii multiple pentru participanţi, abia începe să fie cunoscut. 

„Din păcate, sunt puţini cei care ni s-au alăturat în participările naţionale şi internaţionale, astfel încât nu avem încă o mişcare naţio-nală, ci numai o ofertă de wal-king pentru străini, ofertă în dezvoltare“, precizează Lavinia.

 Străinii merg pe trasee de walking de câte 5-20 de kilometri încă din anii ’60. Au carnete – Record Books – în care sunt înregistrate dis-tanţe totale de mers pe jos de 120.000 de kilometri, acumulate în sute de evenimente din toată lumea. Se cunosc între ei, se vizitează reciproc.

 „Noi am intrat târziu în «familia IVV», dar am fost primiţi cu multă căldură şi sper să recuperăm. În acest sens, ne-am bucurat că ne-a fost acceptat pentru finanţare proiectul de marcare a celor trei trasee de walking cultural din Bucureşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca. Pentru administrarea lor am creat câte un club de walking în fiecare din cele trei oraşe. 

De asemenea, în septembrie anul acesta vom organiza în parteneriat cu Primăria Braşov şi Asociaţia de Turism din Poiana Braşov un eveniment IVV de mai mare anvergură, în care vom avea activităţi de walking, dar şi de înot şi ciclism. Toate activităţi noncompetitive“, adaugă Lavinia Toma. 

Nu ne rămâne decât să încercăm şi noi astfel de trasee cu beneficii atât pentru sănătatea trupului – nu mai este nevoie să fim convinşi de necesitatea mişcării asupra stării de bine a organismului nostru –, dar şi a min-ţii şi sufletului.   

 

Cele mai multe trasee de walking cultural sunt prin oraşe şi împreju-rimi, accesibile pentru persoane de orice vârstă, şi sunt un pretext pentru un alt fel de a călători şi a cunoaşte lumea.“

 

Lavinia Toma

 

Luxemburghezi și români, la finalul unui traseu de tip walking în Poiana Brașov, 2011

Echipa EuroTrainer la Europiada IVV din Kitzbuhel – Tirol, Austria, 2016

Pat Patterson are la activ 120.000 km pe traseele walking

Cele mai citite

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă